OORBEEK STANSMESSEN

                                                                                                                                                 een begrip sinds 1946

Koetserstraat 21C 1531 NX Wormer - 020 663 2209 - info@oorbeekstansmessen.nl


De firma Oorbeek draait op vier pijlers.
Het vervaardigen van stalen stansmessen ten behoeve van stansautomaten of stanskanon, het vervaardigen van stansvormen, ook wel plankmessen genoemd, het maken van 3D modellen en de verkoop van stansmachines.

Eén jaar na de beëindiging van de tweede wereldoorlog startte machinefabriek Oorbeek haar activiteiten in het centrum van Amsterdam. Het vlak bij de Amstel gelegen pand werd in 1990 verruild voor de locatie aan de Veemarkt.
Na 74 jaar Amsterdam kiest Oorbeek er voor om naar Wormer te verhuizen, dit met oog op de toekomst.
1 Mei 2019 vertrekt Oorbeek naar de Koetserstraat 21C, 1531NX Wormer naar een groter pand waar we diensten op een nog betere manier kunnen voortzetten.

De eerste jaren werden de stansmessen nog gesmeed, maar de laatste jaren gaan we uit van een massief stuk staal.

Zowel de maatvastheid als de slijtvastheid is hierdoor veel hoger dan bij gesmede stansmessen. We vervaardigen vier soorten stansmessen: die van gewoon staal, Hardstalen messen, HSK-messen en hardmetalen messen.

Het aanleveren van de bestanden gebeurt voornamelijk digitaal. De klant mailt ons het bestand in de vorm van een PDF, EPS of AI bestand. De bestanden  sturen een lintzaag, een zogenaamde draadvonkmachine, met een 0,3 mm. dik draadje aan dat het stansmes conisch uit een massief stuk staal zaagt. Een zaagmachine zaagt vervolgens de buitenkant van het ruwe product onder de juiste hoek, waarna het klaar is om gestraald te worden. Het harden van het staal is de volgende stap op weg naar een stansmes. Het ondergaat hiertoe een behandeling in een oven, waarbij elke staalsoort zijn eigen programma kent. Het geheim van de smid schuilt hem in de temperatuur, de lengte én opbouw van het programma. Het harden eindigt met het onderdompelen van het staal in een bad met gesmolten zout. Bij het scherpen van het geharde product komt het ambachtelijke handwerk om de hoek kijken. De laatste behandeling is het polijsten, om stansafval makkelijk te lossen, en het monteren van afvalmesjes.

Het maken van stansvormen, plankmessen doet Oorbeek al jaren met behulp van een laser en twee automatische buigmachines. We zijn in staat zuiverder en maatvaster te werken met deze apparatuur. En het is een gigantische capaciteitsuitbreiding ten opzichte van de vroegere productiewijze. Vroeger moesten we alle planken zagen, nu snijdt de digitaal aangestuurde laser razendsnel en uiterst nauwkeurig door het hout. Gelijktijdig en aangestuurd door hetzelfde bestand, buigt de buigmachine de stanslijnen in de gewenste vorm. Dit was voorheen allemaal handwerk. Het monteren van stanslijnen en uitstootrubbers is de laatste stap om tot een afgewerkte stansvorm te komen. We kennen hierbij de specificaties en eisen van onze klanten. Is het Hollandse of Franse hoogte, op welke machine wordt er gestanst, wat is de aard van de nabewerking en wat is de papiersoort? Op al deze vragen hebben wij antwoord en onze stansvormen zijn aan een specifieke opdracht of klant aangepast.

Naast het vervaardigen van stansvormen verkoopt Oorbeek ook nog stansmachines, niet één specifiek type machine, maar we zoeken de machine uit die bij de wensen en orderpakket van de afnemer hoort. En als een klant om advies vraagt met betrekking tot stansen, dan staan wij daar ook voor open. Los van de kwaliteit en prijs speelt vooral onze flexibiliteit een grote rol. En met deze apparatuur zit het met de flexibiliteit wel goed.

CONTACT

Koetserstraat 21C
1531 NX Wormer

Tel: 020 663 2209
Email: info@oorbeekstansmessen.nl

(C) Oorbeek Stansmessen